Heel veel vegetarische reccepten
Allerlei nieuwtjes
Merel zingt het mooist
merel.jpg picture in Didy
Van alle vogels in Nederland zingt de merel het mooist. Dat blijkt uit de Vogel Top 100 van het radioprogramma Vroege Vogels. Zo'n 77.000 luisteraars lieten hun voorkeur weten via de website van het radioprogramma.

 

De merel scoorde het hoogst met bijna 4.200 stemmen. Als tweede eindigde de nachtegaal, gevolgd door de zanglijster. Het roodborstje is vierde geworden. De zang van het paapje viel het minst in de smaak; het vogeltje eindigde op plaats 100. Het waterhoentje was een van de vogels die buiten de Top 100 viel. Die kreeg met 24 stemmen de titel 'zielepietje'.

Wie is de beste zanger onder de vogels? Het radioprogramma Vroege Vogels organiseert deze herfst een verkiezing die zal uitmonden in de . Op dierendag 4 oktober ging de stembus voor Nederlandse Vogel Top 100 open. Er kon tot het einde van het jaar gestemd worden op 140 vogels. Deze ‘longlist’ is samengesteld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, SOVON Vogelonderzoek en Nico de Haan’s Vogelkijkcentrum.De Vogel Top 100 is de opmaat voor het nieuwe zangseizoen. Als het weer een beetje meewerkt, begint dat vrij snel na de kortstedag. Daarom was de Vroege Vogels radio-uitzending van 3 januar twee uur lang gewijd aan de mooiste en meest opmerkelijke geluiden uit de avifauna. Van de muzikale nachtegaal tot de –lang niet altijd schreeuwerige!– ekster. Uiteraard kwamen de zangkampioenen uitgebreid aan bod, maar ook minder voor de hand liggende soorten kwamen de afgelopen maanden voor de Vroege Vogels-microfoon. Bekende vogelaars hielden een pleidooi voor hun favoriete soort, zodat ook gaai en gans een kans kregen de Vogel Top 100 te halen.

 

Het lijkt soms of de vogels zo hun best doen om de mens te plezieren, maar het gefluit is de bekendste vorm van diercommunicatie. Vogels zingen om verschillende redenen. Soortgenoten gebruiken het om elkaar te herkennen en te lokken, of juist te verjagen. Het mannetje van de merel bijvoorbeeld fluit vanaf een hoge plek om aan de dames in de omgeving te laten horen wat voor een goede partner hij kan zijn. En concurrenten wordt tegelijk duidelijk gemaakt dat dit zíjn territorium is.

 

Eigenlijk mag vogelzang geen zang worden genoemd. Vogels hebben geen strottenhoofd. Ze laten de lucht trillen met behulp van membranen. Het is dus beter om te spreken van fluiten. Er bestaan een paar soorten vogelgeluiden: de roep en de zang en dan zijn er ook nog onbedoelde pareltjes, zoals het ‘fluiten’ van de vleugels van een voorbijvliegende knobbelzwaan.

 

De roep van vogels bestaat uit kortere geluiden die uit maximaal drie elementen of lettergrepen bestaan. Die roep is per situatie verschillend: er bestaan contactroepjes, lokroepjes, vluchtroepjes en bedelroepjes. Bijzonder is de alarmroep: die bestaat uit snel herhaalde stukjes. De ‘zang’ is het meest gevarieerd en wordt door mensenoren het meest gewaardeerd, maar ook de andere vogelgeluiden strijden mee in deze verkiezing. Vogels zingen vooral voorafgaand en in het begin van de broedtijd. Globaal vanaf het begin van het kalenderjaar tot middenin de zomer.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl